"de Sirenen"
Vrouwenkoor                                                                                                                   Rotterdam    

    Geschiedenis van de Sirenen           SIRENEN (halfgodinnen)                

 De Sirenen zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie, met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. Zij waren de dochters van de zeegod          Phorcys of van de stroomgod Acheloüs en Sterope.

Volgens Romeinse auteurs woonden zij op drie kleine       rotseilandjes tussen Sorrento en Capri. 

Ovidius beschreef ze als nimfen, die getuigen waren van   een ontvoering. Demeter, die hun verweet niets gedaan te hebben om dit te voorkomen, veranderde ze in vogels met een vrouwenhoofd.  

Ze waren erg knap en zongen zulke mooie liederen, dat de reizigers die hun eiland passeerden de verlokking niet  konden weerstaan.  

 Vervolgens voer het schip dan te pletter tegen de rotsen     en werden zij gedood, doordat de Sirenen alle                   levenskracht uit hun slachtoffers wegzogen. 

De Argonauten werden gered van de dodelijke verlokking door de zanger Orpheus, die het gevaar inzag en een lied speelde dat de stemmen van de Sirenen overstemde.

Odysseus ontsnapte, volgens het verhaal van Homerus, aan hun gezang door de oren van de bemanning te vullen met was en zichzelf vast te laten binden aan de mast van het schip. 

Hij kon op deze wijze de liederen van de nimfen horen terwijl zijn bemanning door de was in hun oren zich niet liet verleiden te dicht in de buurt van de rotsen te varen.